C- Lokaal ‘Marieke, of: Het meiske en de paarse hei’
DramaMediaLiteratuurErfgoed

Een mooi project, een mooie samenwerking!

Vraag een kenner waarom de heide in augustus van kleur verschiet en je krijgt een interessant verhaal over stikstof en heidebeheer en zo. In de Maashorst weten we beter. Luister maar naar het verhaal van Marieke…
… een verhaal waarin je zult ontdekken waarom de heide steeds weer paars kleurt en wat de ontmoeting tussen Marieke en Onze Lieve Vrouw ter Linde – 600 jaar geleden! – daarmee te maken heeft.
Dit verhaal werd gelukkig bewaard in het boek ‘Udense vertellingen’. Marc Isphording bewerkte het tot een spannende vertelling, waardoor je nooit meer over de hei zult wandelen zonder aan dit meiske te denken.
‘Marieke, of: Het meiske en de paarse hei’ is gratis te beluisteren als podcast. Het hele jaar rond, maar op z'n best in de maanden augustus en september. De vertelling duurt zo’n 20 minuten en is bedoeld voor volwassenen en voor kinderen vanaf 8 jaar.

De beste plek om het verhaal van Marieke te beluisteren is waar zij ooit haar leven leefde: de Maashorst. Wandelend of zittend op een van de bankjes of op een kleedje op de Kanonsberg of de Slabroekse hei. Maar lekker in de klas met je ogen dicht kan natuurlijk ook!
Bij dit prachtige verhaal hebben twee studenten van de minor cultuureducatie een compleet lespakket ontwikkeld.
In dit lespakket vind je lessen filosofie, erfgoed en drama. 


Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 60
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Slabroekse heide (optioneel) en/of leslokaal
Tijdsinvestering -
Benodigde materialen QR code van het verhaal
Benodigde ruimte Slabroekse heide en leslokaal
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Wanneer er gekozen wordt om het verhaal te beluisteren op de heide, dan zijn begeleidende ouders / leerkrachten wenselijk.
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.
Downloads Het verhaal