Vlooienstoken
BeeldendMuziekErfgoed

De werkgroep Vlooienstoken heeft gratis lesmateriaal beschikbaar gesteld om de traditie te behandelen met de klas. Je kunt dit materiaal downloaden door hier te klikken.


Wat is het Vlooienstoken?


Het Vlooienstoken is een oud Udens lentefeest dat volgens traditie op de eerste zondag na carnaval, in 2018 op 18 februari, gehouden wordt op de Bedafse Bergen achter Gasterij de Pier. Volgens de oude verhalen gooiden de bewoners van Bedaf aan het einde van de winter hun strooien matrassen met ongedierte in het vuur. Daar komt de naam Vlooienstoken vandaan.


Tegenwoordig wordt er om klokslag 20.00 uur een grote brandstapel aangestoken door de oudste bewoner van de Pier. De toeschouwers dragen de takken waaraan de stokjes met de wensen van dat jaar hangen. Het thema van 2018 is: Vurig verlangen naar.......


Deze takken met wensen verbranden we ook in het lentevuur. Rondom het vuur is er een korte plechtigheid en zingen we het Lied van Bedaf en het Udens Volkslied. Van te voren is er al een gezellig bijeenkomst op het terras van de Pier met muziek en winterse drankjes. Het vuur wordt naar de berg gedragen door de lentekoningin onder begeleiding van het Sint Barbara en Sint Lucia Gilde. Als het vuur gedoofd begint het lentefeest in Gasterij de Pier. Het Vlooienstoken staat vermeld op de nationale lijst immaterieel erfgoed. De organisatie is in handen van een groepje vrijwilligers dat het Vlooienstoken een warm hart toe draagt.

Ontwikkeld voor Groep 5, Groep 6
Rol leerlingen Actief, Receptief
Maximaal aantal deelnemers 30
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Tijdsinvestering Variabel
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.