C-Basis groep 5-6 "Op reis in Museum Krona"
ErfgoedRondleiding

We nemen je mee op reis door de tentoonstelling! Langs verschillende haltes verspreid door het museum, maak je kennis met de kunstwerken en op welke manier ze te maken hebben met reizen en 'op reis gaan'. Want er zijn verschillende soorten reizen, vrijwillig of onvrijwillig, vakantie, verhuizen of vluchten. In de goedgevulde reiskoffer die je vooraf als klas van ons ontvangt, zitten allerlei souvenirs, verhalen en andere objecten waarmee je alvast kennis maakt met het thema. Na controle van de vervoersbewijzen in het museum, kan de reis beginnen! Je gaat in groepen en onder leiding van een museumdocent het museum in om te weten te komen hoe kunstenaars met het thema omgaan en hoe ze het verbeelden in een video, schilderij of ruimtelijk object. Natuurlijk ga je zelf óók creatief aan de slag om de reiskoffer verder te vullen: je maakt een 'polaroidfoto' van hetgeen jij zou meenemen in je koffer als je één ding mag kiezen.


Op reis

De tentoonstelling die je gaat bekijken heet 'Uit het Paradijs' en gaat over het verlaten van je veilige omgeving. De kunst die te zien is, verbeelden een deel van een reis. Die reis kan leuk of minder leuk zijn, een vlucht zelfs. Ook de zusters Birgittinessen zijn zo'n 300 jaar geleden gevlucht naar het klooster waar ze nu nog altijd wonen en waar Museum Krona deel van uitmaakt. Tijdens de voorbereiding in de klas en in het museum leer je een aantal van deze verhalen kennen. Zo maak je niet alleen kennis met Museum Krona en zijn geschiedenis, maar ook met thema's als vrijheid, burgerschap, je plek in de wereld etcetera. 


Praktische informatie

Geruime tijd voorafgaand aan het bezoek ontvangen alle klassen een reiskoffer. Deze is gevuld met verschillende objecten: dat kan een (QR-code of link naar een) video, verhaal, souvenir of ander object zijn dat het gesprek opent over 'een reis maken'. Bij elk object zit een uitgeschreven handleiding voor de docent om richting te geven aan het gesprek. Je kunt als docent zelf kiezen in welk tijdsbestek je de inhoud van de koffer behandelt: je kunt in de week voorafgaand aan het bezoek elke dag iets uit de koffer bespreken of over een langere periode verspreiden. 

Ontwikkeld voor Groep 5, Groep 6
Rol leerlingen Actief
Maximaal aantal deelnemers 32
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Museum Krona, Veghelsedijk 25, 5401 PB Uden
Tijdsinvestering 75-90 minuten
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers 3
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.