C-Lokaal Heemkunde groep 5

Het Heemhuis,


De Heemkundekring Uden heeft een eigen onderkomen in het Heemhuis, onderverdeeld in diverse lokalen waar de geschiedenis van Uden, Volkel en Odiliapeel tot leven komt.
In het gebouw bevindt zich een uitgebreide bibliotheek met naslagwerk en beeldmateriaal over de historie van Uden ,naast een unieke verzameling van oude gebruiksvoorwerpen.
De vereniging kent meerdere werkgroepen die zich specifiek toeleggen op zaken als, o.a. archeologie, dialect, genealogie, heemcollectie .
In de zogenoemde, huiskamer, kunnen een zeventigtal leden en andere belangstellenden  bijna maandelijks toehoorder zijn bij interessante lezingen over gebeurtenissen en personen uit de rijke geschiedenis van de gemeente Uden.
Ieder kwartaal verschijnt het clubblad ”Sprokkelingen” met verhalen over vroeger en actueel nieuws valt te lezen in de bijgevoegde brief: “Sprokkels”.


Als aanvulling op het educatieve project  Jet en Jan wil de Heemkundekring, de leerlingen spelenderwijs en luisterend naar verhalen meenemen  naar het verleden.
Actief, zelf de buitenspelletjes doen, zoals hun opa’s en oma’s dit deden, maar ook het dialect leren begrijpen wat toen gesproken werd.
Kennis laten maken met de diverse ambachten en het gebruikte gereedschap van toen. Hoe was het dagelijks leven thuis en op school in de vorige eeuw.
Kortom een leerzaam en spannend moment voor de kinderen, waar ook de leerkracht nog baat bij heeft.


​​​​​​​Evaluatie: C-Heemkunde evaluatieformulier.

Ontwikkeld voor Groep 5
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 60
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Heemhuis Uden
Tijdsinvestering 2 uur
Benodigde materialen n.v.t.
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Lespakket Jet en Jan
(Rij-)ouders / verzorgers mogen de activiteit bijwonen.