Overgisteren

De Overgisteren leskoffer is ontwikkeld door Erfgoed Brabant en is in de regio Uden verbonden aan een bezoek aan Plattelandsmuseum Duinhove. Dit bezoek is apart te boeken onder de activiteit 'C-Plattelandsmuseum'.

Er is een koffer gevonden. De leerkracht vond hem gewoon op straat en hij staat nu in de klas. Van wie zou de koffer zijn? De kinderen maken de koffer open en vinden allerlei bekende en onbekende voorwerpen. Oude voorwerpen, zoals een tol, klompjes en een zakje muntjes. Maar ook gereedschap, bijvoorbeeld een duimstok, witte stoffen handschoentjes en een vergrootglas. Tot slot vinden ze een folder van het lokale museum. Er is maar één conclusie mogelijk: dit is de koffer van een museummedewerker!

Met een brief laten de kinderen hem weten dat zijn koffer is gevonden. Wat zal hij opgelucht zijn! Maar wat is een museum nou precies? En waarom zou je eigenlijk voorwerpen van vroeger bewaren? De vondst van de koffer is voor de kleuters het begin van een ontdekkingstocht naar de begrippen 'museum', 'vroeger' en 'bewaren', met als hoogtepunt een bezoek aan het museum. De mysterieuze koffer en ieder voorwerp daarin vertelt een verhaal. Ook de bijzondere voorwerpen die de kleuters van huis meenemen om een museum in de klas in te richten. Met Overgisteren leren de leerlingen communiceren over voorwerpen en wordt hun woordenschat uitgebreid.

Lees meer over de leergebieden en leerdoelen waar de leskoffer aan werkt op de website van Erfgoed Brabant Academie.

Ontwikkeld voor Groep 1, Groep 2
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 35
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Op school en in het museum
Tijdsinvestering 2 tot 6 weken
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Bij het bezoek aan het museum zijn hulpouders nodig.