C-Basis groep 7-8 "Ontmoet een échte schrijver"
Literatuur

Met het project "Ontmoet een échte schrijver" dagen we jouw leerlingen uit om zich onder te dompelen in de kunst van het lezen en schrijven door kennis te maken met een kinderboekenschrijver en zijn werk. Deze schrijver gaan ze in het écht ontmoeten in de Bibliotheek.

Het project start in de klas met een korte voorbereiding op het aankomende schrijversbezoek. Je ontvangt hiervoor een kant-en-klaar pakket enkele weken voorafgaande aan het geplande bezoek. In dit pakket zit een boek en een poster met verschillende challenges erop. Deze korte opdrachten, die zelfstandig in kleine groepjes uitgevoerd kunnen worden, nodigen de leerlingen uit om de persoon achter het boek te ontdekken en kennis te maken met de kunst van het schrijven.

Na het uitvoeren van de verschillende challenges is het tijd om de schrijver in het écht te ontmoeten in de Bibliotheek. Tijdens deze ontmoeting krijgen de leerlingen de kans om vragen te stellen over het boek, het schrijfproces en de inspiratie achter het verhaal. Leerlingen leren zo niet alleen over het creatieve proces achter het schrijven van een boek, maar ze worden ook uitgedaagd om de taal van kunst te spreken en te begrijpen.

Het project "Ontmoet een échte schrijver" biedt leerlingen een unieke kans om een echte schrijver te ontmoeten. Dit project draagt op interactieve en uitdagende manier bij aan het bevorderen van de leescultuur, het creeren van leesplezier en het ontwikkelen van de eigen lees- en schrijfvaardigheden. Daarnaast stimuleert het project de creativiteit en verbeeldingskracht van de leerlingen.

Geef jouw leerlingen de kans om te ontdekken wat er allemaal schuilt achter het schrijven van een boek!

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Tijdspad:

  • Ontvangst project: vóór de carnavalsvakantie
  • Voorbereiding op school: na de carnavalsvakantie 
  • Bezoek auteur: half maart/ begin april ; de datums van de bezoeken volgen nog. 
  • Verwerkingsopdracht: vóór de meivakantie inleveren  

Let op: Wanneer je dit project boekt, ontvang je in de week van 5 februari 2024 de materialen voor het project op school. De datums van het bezoek van de auteur zijn op dit moment nog niet bekend. Zodra deze bekend zijn, zullen de contactpersonen hiervan op de hoogte worden gesteld zodat een datum en tijd kan worden gereserveerd. 

Praktisch:

  • De voorbereiding in de klas is ongeveer 1,5 uur. Een goede voorbereiding is essentieel voor een geslaagd schrijversbezoek.  
  • Het bezoek aan de bibliotheek waarbij de leerlingen de auteur ontmoeten zal 3 kwartier duren.  
  • De verwerkingsopdracht naderhand is additioneel.  


Ontwikkeld voor Groep 7, Groep 8
Rol leerlingen Actief, Receptief, Reflectief
Maximaal aantal deelnemers 1000
Kosten U dient ingelogd te zijn om de kosten in te zien.
Locatie Bibliotheek
Tijdsinvestering 1 uur (zie beschrijving)
Benodigde materialen Wordt voor de carnavalsvakantie op school geleverd
Benodigde ondersteuning leerkrachten/ouders/verzorgers Tijdens het schrijversbezoek is de leerkracht met eventueel een stagiaire of onderwijsassistent aanwezig en verantwoordelijk voor de rust in de groep. Begeleidende ouders zijn niet nodig.
Het is niet de bedoeling dat (rij-)ouders / verzorgers de activiteit bijwonen.